CA22555

B.R.A.V.O.

Ivan WolffersEven surfen op internet laat een scala aan mogelijkheden zien om je op te leiden tot life- of lifestylecoach. De ene helft van Nederland loopt vast in het leven, en de andere helft heeft de tools om iemand weer vlot te trekken. Blijkbaar kunnen we steeds minder op eigen kracht de problemen het hoofd bieden, die bij onze moderne levensstijl en cultuur passen.
Dit najaar biedt de Stichting Runningtherapie Nederland de bij haar aangesloten therapeuten een nascholing aan, waarbij ‘het gezonde lifestyleboek’, van Ivan Woffers behoort tot de cursusstof. De auteur is hoogleraar gezondheidszorg en cultuur aan de VU te Amsterdam. In zijn publicaties getuigt hij van een kritische en heldere kijk op de materie, zeer toegankelijk opgeschreven. Prikkelende vraag is of en in hoeverre runningtherapeuten ook behoren tot het legertje ‘gezondheidsgoeroes’, die hun cliënten bezweren dat het niet moeilijk is je leven op orde te krijgen als je maar wilt en zus of zo doet.

Het boek valt uiteen in twee delen: theorie en praktijk van de gezonde lifestyle. Om met het laatste te beginnen, ja de auteur geeft een op het eerste gezicht handig programma: B.R.A.V.O. Dat staat voor: Bewegen (minder zitten meer bewegen), Roken (gewoon niet doen), Alcohol (matig), Voeding (geen suiker, verse groente en fruit, volkoren) en Ontspanning (ademhaling, doe ook eens andere dingen). Eigenlijk niks schokkends, grootmoederswijsheid, al snel zeg je, weet ik al en doe ik al. Dat is misschien zo, maar op eenvoudige wijze laat de auteur zien hoeveel winst er nog te behalen valt. Met name het element voeding staat voortdurend in de belangstelling. De verschillende diëten tuimelen over elkaar, waarbij de opvattingen soms haaks op elkaar staan. Probeer daar als gewone burger maar eens wijs uit te worden. Na Sonjabakkeren (vooral populair bij vrouwen) is er nu de Voedselzandloper (ook interesse bij de mannen), en tussendoor hebben we nog Doktor Frank gehad.

CA22555Eigenlijk gaat het meest interessante deel van het boek over de theorie van de gezonde lifestyle. De focus ligt op de vraag waarom het toch zo moeilijk is voor de moderne mens om gezond te leven. Wolffers maakt een onderscheid in het persoonlijke en publieke. Het is niet eenvoudig gezond te leven in een samenleving die voortdurend verleid tot ongezond gedrag, door steeds meer zittend werk te creëren, door een permanente reclamestroom van ongezonde producten. Mensen moeten zelf wat doen, maar de overheden en de politiek hebben ook een taak. Wat het persoonlijke betreft, veranderen is goed mogelijk als je maar weet hoe dat proces werkt. Het boek legt dit helder uiteen. Erken dat het moeilijk is, zet kleine stappen, maak heldere afspraken met jezelf, wordt de hoofdpersoon van je eigen leven, schakel de stem van de persoon in jezelf uit die zegt dat het toch nooit lukt. Bravo voor het boek, en bravo voor jou als je de weg inslaat naar meer gezondheid.
Het gezonde lifestyleboek – Hoe we tien jaar aan ons leven kunnen toevoegen, auteur Ivan Wolffers, uitgeverij Nieuw Amsterdam 2012 – € 19,95

NB. Runningtherapeuten hoeven geen goeroe te worden als zij zich beperken tot de B van B.R.A.V.O., het bewegen. Cliënten helpen tot bewegen te komen, daar de noodzaak van leren inzien en als het even kan daar ook plezier aan beleven. Natuurlijk kom je in dat proces de persoon van de cliënt tegen, en wie hij geworden is in en door het leven. Dat wordt bespreekbaar gemaakt voor zover het de concrete weg naar het leren hardlopen ondersteunt.

Posted in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *