download - stef bos

Doen en laten

Weinig mensen die met runningtherapie beginnen zijn tevreden met hun gewicht. Het loopt van ‘er mogen ook wel een paar kilootjes af’ tot en met ‘ik ben die voetbal zo zat’.
Vele loopbegeleidingen verder, weet ik dat lichaamsgewicht verliezen door lopen niet zo eenvoudig is als het soms wordt voorgespiegeld. Onderzoek naar dit fenomeen laat zien dat mensen na het sporten zo tevreden zijn op zichzelf dat ze zichzelf belonen met eten of drinken. Richard Krajicek zei het onlangs in een uitzending van DWDD heel treffend: ‘het is niet zo moeilijk om iets te doen, het is veel lastiger om iets te laten’. Hij maakte deze opmerking in het kader van begeleiding van jonge sporttalenten, maar het geldt natuurlijk net zo goed voor ons gewone stervelingen.

Een kilo lichaamsgewicht is ongeveer 7000 calorieën. Met een uurtje matig sporten verbruik je 500 calorieën. Ergo, voor het verlies van 1 kilo lichaamsgewicht per week moeten we 14 uur sporten. Dat is onmogelijk naast een baan, het huishouden en een privé-leven. Er moet dus ook altijd iets gebeuren aan de kant van de energie-inname. En dat gaat meestal twee kanten op, anders en minder. Uit eigen ervaring weet ik ook dat het lastig is vaste gewoontes te veranderen. Sommige dingen te doen en andere te laten.

Toch gebeurt er door het lopen iets bijzonders. Mensen worden fitter, gaan beter in hun vel steken, staan rechterop, krijgen een betere uitstraling. Ze ontvangen hun eerste complimentjes van partner of een collega. Vaak is dat precies de aanmoediging die nodig is om vol te houden en een volgende stap te zetten.
download - stef bos

Stef Bos zingt het op treffende wijze tijdens een uitzending van Ali B’s Op Volle Toeren. Daarin bewerkt hij het een lied van rapper Negativ. ‘Ik heb dingen gedaan die ik beter had gelaten, en ik heb dingen gelaten die ik beter had gedaan’. Zo is het maar net.

Posted in Blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *