Hoofd leeg maken

Na afloop van een loopsessie vraag ik altijd aan mijn cliënten hoe zij vonden dat het ging.
Y. scoorde op een schaal van 1 tot en met 5 een 2 bij de vraag naar beleefd plezier. Het ging vandaag niet. De tranen schieten haar in de ogen. Er zijn thuis zorgen om haar zoontje. ‘Ik had gehoopt mijn hoofd leeg te lopen, maar dat is mij niet gelukt’.

Nadat ze de deur uitging heb ik nog een tijdje over haar verlangen nagedacht. Wat is eigenlijk je hoofd leeglopen? Het kan zijn dat je tijdens het hardlopen vooral wil vergeten wat je bezighoudt of bedrukt. Of dat je hoopt dat door het hardlopen je zorgen zijn verdwenen omdat jou een nieuw inzicht is geschonken. Of dat ze gewoon zijn meegegeven aan de wind, een ander draagt jouw last.

Ik moest denken aan mijn laatste jaren op de middelbare school. Ik volgde yoga-lessen via school, dat was toen best vooruitstrevend. Wat ik me van de meditatie-oefeningen herinner was dat er verschillende stromingen en dus ook opdrachten waren. Zo was een opdracht 5 minuten aan Niets te denken. Juist toen ik dacht, nu denk ik aan niets, dacht ik al weer iets. Of ik mocht bijvoorbeeld 5 minuten aan alles denken behalve aan 1 ding in het bijzonder niet, bijvoorbeeld ‘olifanten’ of ‘slikken’. Ik zag bij zo’n opdracht ontelbare olifanten, of dreigde in mijn eigen speeksel te stikken.
Later ontdekte ik tijdens mijn theologiestudie dat mediteren ook kan betekenen dat ik mijn gedachten mag laten komen zoals ze komen. Er is geen goed of fout, er hoeft niets te worden ontkend of gedisciplineerd. Neem waar en accepteer, dat dit hetgeen is wat zich aandient.
Toen ik een hardloper werd, ontdekte ik dat het lopen voor mij vaak de dimensie van mediteren heeft. Mijn aandacht scheert langs de dingen die opborrelen of me bezighouden. Soms lukt het me tijdens het lopen er een scherp en ander zicht op te krijgen, soms ook niet.
Ik geloof niet dat het mij ooit gelukt is mijn hoofd leeg te lopen. Doordat ik tijdens het hardlopen mijn lijf gebruik, en niet alleen mijn hoofd, kom ik wel beter in balans. Dat hervonden evenwicht maakt nieuwe energie vrij, waardoor ik weer bezig kan met de dingen die aandacht vragen.

Posted in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *