Palmpasen

Op de dag dat christenen de intocht van Jezus in Jeruzalem vieren, komen op het plein voor Fysio van Leeuwen aan de Zandweg te De Meern een kleine 150 hardlopers bijeen om een stukkie te lopen. Daar zit een klein verhaaltje aan vast.

Vanouds was er in De Meern op 2e Paasdag een grote regionale hardloopwedstrijd, de Paaspolderloop geheten. Sinds De Meern tot de gemeente Utrecht behoort, is de loop met haar diverse afstanden, in diverse edities helemaal verplaatst naar grote Broer Utrecht. De Jaarbeurs Utrecht Marathhon is inmiddels uitgegroeid tot een nationaal loopevenement. Vele duizenden lopers doen mee aan de diverse afstanden. Ondertussen is De Meern een gezellig loopfestijn voor jong en oud kwijtgeraakt. Het gezellig nazitten met vele bekenden voor Sportcentrum Oudenrijn was minstens zo belangrijk als het meedoen. Op een verjaardag kwam onder een borrel dit gegeven ter sprake. Eigenlijk was de conclusie snel getrokken: ‘dan organiseren we het toch zelf’.

Sinds vijf jaar, vanaf 2007, op de zondag voor Pasen gaan we met een mooi clubje lopers een stukkie lopen. Er zijn drie afstanden, 5, 8 en 13 km. De insteek is informeel, kleinschalig, lekker bewegen en na afloop gezellig samen zitten. Hardlopen is gezond en gezellig, dat idee. Om de saamhorigheid enigszins te benadrukken is vanaf het begin gekozen om allemaal in hetzelfde shirtje te lopen. Bij inschrijving krijg je een loopshirt. Na het startschot kun je een lang lint van lopers zien sjouwen langs de Strijkviertelplas of de polder Rijnerburg. In de afgelopen jaren was dat lint groen, blauw en nu dan oranje. Eenmaal over de finish krijgen de snelsten een paashaas, en iedereen een drankje aangeboden. Bij de aanmeldingen krijgen we emails met afzeggingen met redenen omkleed, en de verzekering dat ze er volgend jaar weer bij zijn. Na afloop rollen er ook bedankjes binnen. Langzamerhand wordt het een soort hardloop-familie.

Posted in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *