Straf

Met betaald werk verdienen steeds minder mensen een boterham met hun lijf. Machines nemen het werk van mensenhanden over. Daarmee ondergaat de relatie tussen lichaam en persoon een grondige herziening. Het gebruik van ons lichaam verschuift voor de meesten van ons meer en meer naar de privé-sfeer en de vrije tijd. Al jaren zijn we aan het wennen aan deze maatschappelijke transformatie. Overgewicht, diabetes en allerlei stress-gerelateerde klachten vinden hun oorsprong in deze ontwikkeling. Het valt me op dat veel mensen spreken over hun lichaam als een autonoom wezen, dat buiten medeweten en zonder toestemming van de bewoner maar zijn of haar gang gaat. Alsof het uit zichzelf toeneemt in gewicht, of gezondheidsklachten ontwikkelt om de bewoner te pesten.

 Een reflex op dit eigenzinnige gedrag van ons lichaam is dat we ons lijf gaan straffen. Het lijf moet mooi, strak, bruin, gespierd, welgevormd, gezond zijn etc. We persen het in allerlei programma’s, bezoeken sportscholen en diëtisten. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee. Bewegen is altijd goed en gezond eten is ook een must, maar de drijfveren zijn nogal eens overspannen en daarom op de lange duur ook niet vol te houden. Wie kent niet de sportschoolabonnementen die ongebruikt in de la van het dressoir liggen. Of de toename in gewicht na het volgen van het zoveelste dieet. Of het excessieve sporten met anorexia op de koop toe. Wat er naar mijn idee ontbreekt is een basisliefde voor het eigen lichaam. De disciplinering naar een algemeen maatschappelijke geaccepteerd lijf levert de meesten van ons zoveel stress op, dat het de gezondheid eerder schaadt dan baadt. Het lichaam herkent het als een straf en zal overeenkomstig reageren.

 Ik weet best dat het moeilijk is, maar ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat de acceptatie van het eigen lichaam, van de mogelijkheden die het geeft, de weg is naar duurzame verandering en een gezondere levensstijl. Beschouw je lichaam als een vriend, als een bondgenoot, met wie je samen door jouw leven trekt.

Posted in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *